Info Sinertour

Kisah Perjalanan Umrah Rosulullah SAW

Kisah Perjalanan Umrah Rosulullah SAW

28/07/2018
749 view

Kisah Perjalanan Umrah Rosulullah SAW

Ibadah haji dAlam sejarah kehidupan umat Islam sejak masa Rasulullah saw dan masa berikutnya sangat sarat dengan makna. Memiliki pengaruh besar dalam jalannya kehidupan umat dan perjuangan mereka. Artikel ini akan menjelaskan sedikit bagaimana perjalanan umrah rosulullah saw.

1.      Sabtu 25 Zulkaedah 10 H

Bertolak dari madinah bersama 1000 jamaah haji dan tiba di Zulkaedah selepas ashar dan shalat ashar secara qasar 2 rakaat dan juga shalat magrib & isya secara jamak dan qasar dan bermalam di sana.

2.      Ahad 26 Zulkaedah 10 H

Rosululah dan jamaah haji Sholat subuh berjamaah setelah sholat shubuh berihram dan melanjutkan lagi perjalanan menuju makkah setelah Zhuhur.

3.      Sabtu 27 Zulkaedah 10 H

Tiba di waktu Tuwa dan bermalam di sana.

4.      Ahad 28 Zulkaedah 10 H

R   rosululah dan jamaah haji Sholat berjaman dan mandi di telaga zahir, setelah selesai masuk ke makkah masuk ke mekkah di waktu Dhuha dan mencium hajar aswad dan tawaf tujuh putaran di kabah dan sholat di makam ibrahim 2 rakaat  sai di antara safa dan marwah dan Nabi S.A.W dan memerintahkan para sahabat yang tidak membawa hadyu ( halwan korban ) Untuk bertahalul.

5.      Kamis 8 Zulhijah ( hari tarwiyah ) 10 H

Pada 8 Zulhizah para sahabat berihram di abtah ( nama tempat di luar kota makkah )

Dan Nabi S.AW dan para sahabat bertolak ke mina setelah sampai sholat dhur dan ashar  jamak dan qasar berjamaah begitu juga magrib dan isya dan bermalam di sana.

6.      Jumat 9 Zulhijah 10 H ( Hari rafah )

Sholat subuh berjamaah dan bertolak ke arafah seelah terbit matahari dan duduk di kemah di namirah setelah itu berkutbah haji di lembah arafah setelah tergelincir matahari, sholat  zuhur dan ashar secara jamak takdim  dan wukuf sampai petang menhadap kiblat setealah tebenam matahari baginda bertolak ke muzdalifah setelah sampai sholat zamak takhir dan sholat magrib dan isya di muzdalifah dan bermalan dan para sahabat mengumpulkan batu untuk melontar Jamrah.

7.      Sabtu 10 Zulhizah 10 H  ( hari raya aidiladha )

Sholat subuh berjamaah di Muzdalifah bertakbir sampai terbit matahari dan bertolak ke mina dan melontar zumrah ( aqabah )berkutbah dan meyembelih 63 ekor unta bercukur dan memberi setengah rambutknya kepada abu tahal dan baiknya di bagikan kepada para sahabat

Dan bertolak lagi ke makkah tawaf dan meminumair zam zam setealah selesai kembali lagi ke mina.

8.      Ahad dan isnin 11 dan 12 Zulhizah 10 H ( Hari hari taysrik )

Bermalam di mina dan melempar jumrah selepas tergelincir matahari dan setiap jamaah melempar 7 batu berdoa setiap selepas satu jumrah sambil menghadap kiblat kecuali pada jumrah terakhir (aqobah )berkotbah dan melaksanakan sholat ashar, magrib dengan ishya.

9.      13 Zulhizah 10 H  (hari tasrik terakhir )

Baginda bertolak ke abtah ( muhasasab )jamak dan qasar sholat zdhur dan ashar magrib dan isya  dan bermalam di abtah.

10.   Rabu 14 Zulhizah 10 H

Bertolak ke mekkah sebelum sebelum fazar sholat subuh berjamaah si hadapan kabbah tawaf wada dan bertolak ke madinah.

11.  Ahhad 18 Zulhizah  10 H

Singgah dighadirhum dan berkutbah menjelaskan kelebihan syaidina ali dan membersihkan nama beliau dari tuduhan tuduhan yang melemparkan selama beliau di yaman.

12.  Rabu 21 Zulhizah 10 H

Tiba di zulhuafiah pada waktu malam dan bermalam. 

13.  Khamis 22 zhulhizah 10 H

Masuk kemadinah pada masuk siang sambil bertakbir dan tiga bulan kemudian baginda wafat. 

www.sinertour.com